Grad Plav

Mali grad smjesten u sjeveroistocnom dijelu Crne Gore, na obroncima planine Prokletije i na obali Plavskog jezera.
Grad se nalazi na 910 m nadmorske visine, na mjestu gdje se rijeka Lim uliva u jezero.

Kula Redzepagića

kula-redzepagica-to-plav

Redžepagića Kula je najstarija Kula u Plavu. Smatra se da je sagradio Hasan beg Redžepagić 1671. godine dok prema nekim izvorima Kula potiče iz 15. vijeka kada je podigao Ali Muče, potomak Ali Bega Redžepagića, radi odbrane od Albanskih plemena Klimenata i Bunjana.

Plavsko jezero

plavsko-jezero-plav

Tokom ljeta voda je dovoljno topla za kupanje, dok se zimi površina zaledi i preko njega se može hodati. Jezero se nalazi na 907 mnv, sa prosječnom dubinom od tri, a najvećom od devet metara. Njegova površina je 2 km2.

VISITORSKO JEZERO

72483573_530350287753514_4707310746558529536_n-1200x900

Svojom ljepotom izdvaja se i Visitorsko jezero na 1820 metara, sa travnatim plovećim ostrvom – sprudom po sredini, koji je u prošlosti čobanima služio kao prirodno sklonište za stoku od planinskih zvijeri.

STARA DŽAMIJA

stara-dzamija-plav (1)

U centru Plava, na zidinama nekadašnjeg starog Dizdarevog grada, davne 1471. godine Osmanlije su sagradile prvu džamiju u Plavu, to je Stara, Drvena, Carska odnosno Asker džamija kako se nekad nazivala jer je pravljena za turske vojnike – Askere.

NACIONALNI PARK PROKLETIJE

Godine 2009. Crna Gora je proglasila još jedan nacionalni park na svojoj terioriji – Nacionalni park Prokletije.

Ovaj impresivni planinski lanac u Crnoj Gori se uzdiže iznad širokih dolina, uskih rječnih kanjona i čarobnih jezera, idličnih prizora od kojih se ne zna koji je ljepši. Međutim, Prokletije ipak važe za divlje i često, opasne, čemu uveliko doprinosi i činjenica da je su neki dijelovi ovog planinskog lanca i dalje neistraženi.

Ako ste planirali da možda pokušate da osvojite neki od njenih oštrih vrhova, to je ipak nešto što vam ne bismo preporučili da pokušate sami, posebno ako ste neiskusni u planinarenju. Prokletije imaju nevjerovatan turistički potencijal u okviru kog mogu dosta toga da ponude – bilo da želite da planinarite u inspirativnom prirodnom okruženju ili da posmatrate rijedak biljni životinjski svijet.

Plavsko jezero

Plavsko jezero nalazi se u podnožju masiva Prokletije. Ono je najveće ledničko jezero u Crnoj Gori. Protočnog je tipa sa najvećom pritokom Ljučom i otokom Limom. Najveća dubina je oko 9m. Rijeka Ljuča donosi veliku količinu nanosa sa Prokletija i u mjestu uticanja formira široki pojas močvarne vegetacije, sa periodično plavnim livadama.

Jezero ima prilično čistu vodu, obzirom na blizinu grada Plava i okolnih naselja. Najveću ornitološku vrijednost ovog područja čine jedinstvene plavne livade uz Ljuču, a koje se prostiru do Vusanja.

Zainteresovani ste?

Kontaktirajte nas

već danas!

Kontaktirajte nas

Adresa:

Potes: Donje Livade, ul.Jezerska

Telefon:

+382 69 015-071
+382 69 070-781
+382 69 022-666

Investitor

© Biser Plava 2023. | Sva prava zadržana.